Format geboorteplan
Het schrijven van een geboorteplan kan best een lastige klus zijn. Als het je eerste kind is, weet je niet goed wat je kunt verwachten en hoe je zult reageren op pijn of een spannende situatie.
Als je al eerder bevallen bent kan die ervaring maken dat je juist heel erg opziet tegen de bevalling. Natuurlijk kan je juist ook heel erg uitkijken naar de bevalling, omdat je al eerder een fijne ervaring had.
Uit onderzoek blijkt het volgende:
-
Niet de gebeurtenissen tijdens de bevalling zelf, maar de communicatie met jouw zorgverleners bepaalt voor het grootste deel of jij achteraf goed terug kan kijken op de geboorte van jullie kind.
-
Het gebruik van pijnstilling zoals een ruggenprik of morfinepompje geeft zeker niet altijd een tevreden gevoel over de bevalling.
-
Een bekend gezicht, of iemand die jou en jullie geboortewensen kent, kan jullie zo persoonlijk mogelijk begeleiden. En dat geeft wel meer tevreden ouders!
-
Wat medisch gezien misschien noodzakelijk is, is soms anders dan datgene wat jij graag wilt. Als die veranderingen goed met jou worden gecommuniceerd, hoeft dat zeker niet tot een nare bevallingservaring te leiden.
Een geboorteplan, helder!
Voor een optimale bevalervaring moet jouw zorgverlener dus zo goed mogelijk weten wie je bent, wat belangrijk is voor jullie en wat zij concreet voor jullie kunnen doen. Juist als alles anders loopt dan je had gehoopt. Een goed geboorteplan is eigenlijk een soort gebruiksaanwijzing.
Klik hier om een format te downloaden voor een realistisch en persoonlijk geboorteplan.
Het werkt het beste als je het plan print en met een pen invult. Meerkeuzevragen worden afgewisseld met open vragen. Geef het ingevulde plan aan je zorgverlener(s)
Het is zeker ook geschikt om te gebruiken als je onder controle bent van de gynaecoloog.